BORÇLARINIZI YAZIYLA KAYIT ALTINA ALIN!

BORÇLARINIZI YAZIYLA KAYIT ALTINA ALIN!

Kur'ân-ı Kerim'de Rabbimiz celle şânühû buyuruyor ki:
"Ey îman edenler! Birbirinize muayyen bir vâde ile borçlandığınız zaman, onu yazın. Bir kâtip onu aranızda adâletle yazsın.
"Hiç bir kâtip, Allâh'ın kendisine öğrettiği (emrettiği) gibi yazmaktan çekinmesin, (her şeyi olduğu gibi dosdoğru) yazsın.
"Üzerinde hak olan (borçlu) kimse de (bunu tam olarak) yazdırsın. Ve Rabbi olan Allah'tan korksun da, o haktan hiçbir şeyi eksik bırakmasın.
"Şayet borçlu sefih (parasını-pulunu israf eden, hesap bilmez, aklı ermez birisi) veya zayıf yahut kendisi söyleyip yazdıramayacak vaziyette ise, onun velîsi adâletle (dosdoğru) yazdırsın.
"(Bu şekilde yapılan muâmelede) erkeklerinizden iki şâhit gösterin. Eğer iki erkek bulunamazsa, rızâ göstereceğiniz şâhitlerden olmak şartıyla, bir erkek iki kadın gösterin ki, onlardan biri yanılırsa diğeri onu düzeltsin ve doğru söylesin. Çağrıldıkları vakit de şâhitler, gelmemezlik etmesinler.
"(Borç) büyük olsun küçük olsun, vâdesine kadar hiçbir şeyi yazmaktan üşenmeyin. Böyle yapmanız, Allah indinde adâlete daha muvâfık, şâhitlik için daha sağlam ve şüpheye düşmemeniz için daha elverişlidir.
"Ancak aranızda hemen devredeceğiniz bir ticâret olursa, bu durum farklıdır. O zaman bunu yazmamanızda size bir beis yoktur.
"Alış-veriş yaptığınız zaman da şâhit tutun.
"Kâtibe de şâhide de zarar verilmesin. Eğer onlardan birine zarar verirseniz, şunu iyi bilin ki bu zarar, mutlaka kendinize dokunacak bir kötülük olur. Allah'tan korkun. Allah size bunları öğretiyor. Allah her şeyi bilir." (S. Bakara, 282)
Görüldüğü üzere, bugünkü ticârî ve ictimâî hayatımızda mühim bir yere sahip olan noter sistemini, ilk olarak ortaya koyan ve tatbikini isteyen İslâm'dır. Şâhitlik ve kâtiplik müessesesi, herkesçe korunması gereken bir müessesedir. İnsanlar arasında yapılan her türlü muâmelenin şâhitler huzurunda yazıl-ması da hak ve adâlete daha muvâfıktır.

Fazilet Takvimi