ÇALIŞIP KAZANMAK

ÇALIŞIP KAZANMAK

Kazancını helâlden talep etmek farzdır. Resûlüllâh Efendimiz (s.a.v.) "Helâl kazanmak farz(namaz)lardan sonra farzdır." buyurmuştur. Kendisine ve çocuklarına yetecek ve borçlarını ödeyecek kadar kazanmak farzdır. Fakirlere vermek ve hayr u hasenâta harcamak gâyesiyle kendine ve ehline yetecek miktardan fazla kazanmak müstehaptır.

Bu niyetle çalışıp kazanmak nâfile ibâdetten efdaldir. Nâfile ibâdetin menfaati sâdece kendisinedir. Bunun dışında ihtiyaçtan fazla mal kazanıp biriktirmek de mübâhtır. Lâkin mal biriktirme hırsına kapılmamak lâzımdır. Mal biriktirme hırsına kapılan kişiye sadaka vermek zor gelmeye başlar. Hattâ zekâtını vermek bile zor gelir. İmâm-ı Rabbânî Hazretleri buyuruyor ki: "Sen bil ki, kalbe gelen her zulmetin tevbe, istiğfâr ve ilticâ ile kolayca izâleleri mümkündür. Ancak, dünyâ sevgisi yoluyla gelen zulmet kalbi harap edeceğinden izâlesi son derece zordur." Resûlullâh (s.a.v) Efendimiz "Dünyâ sevgisi her hatânın başıdır." buyurmuştur."

İnsan Allâh ve rasûlünün sevgisiyle dolu olması gereken kalbine, dünyâ ve mal sevgisini doldurmamalıdır. Nitekim Allâhü Teâlâ, Sûre-i Tevbe'nin 24. âyetinde meâlen; "Resûlüm, onlara de ki babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, hısımlarınız (yakın akrabânız) elinize geçirdiğiniz mallar, kesâda uğramasından korkacağınız bir ticâret, hoşunuza giden meskenler size Allâh ve Rasûlü'nden ve onun yolunda cihâddan daha sevgili ise artık Allâh'ın emri (başınıza getireceği felâket) gelinceye kadar bekleyin. Allâh öyle fâsıklar gürûhûnu hidâyete erdirmez." buyurmuştur.

Övünmek ve kibirlenmek için kazanmak, helâlden bile olsa harâmdır. Kişi kendisine ve ehline kazandığını isrâf etmeden ve ihtiyâç olandan kısmadan infâk edip harcamalı. Çoluk çocuğunun bütün isteklerini yerine getirmediği gibi her istediklerini de reddetmeyip orta yolu tutmalı. "Bu malı ben kazandım, istediğim gibi harcarım." dememeli. Mülkün asıl sâhibinin Allâhü Teâlâ olduğunu, onun mülkünden onun izniyle tasarrufta bulunduğunu ve kazandığının da harcadığının da hesabının sorulacağını düşün.