KALP (SAHTE) PARA NE YAPILIR?

KALP (SAHTE) PARA NE YAPILIR?

1- Kendisine bir geçmez para verilen kimse, onu başkasının eline geçmeyecek şekilde imhâ etmeli, aslâ başkasına vermeye kalkışmamalıdır.
2- Ticâretle iştigâl eden kimse, kalp parayı tanımalıdır. Bu yalnız kendisini kurtarmak için değil, başkasına kalp para vermemek için de lüzûmludur. Çünkü bilmeyerek de olsa, yaptığı bu hatâdan mes'ûldür. Her işin kendisine mahsus bir ilmi vardır. Herkesin, meşgûl olduğu işle alâkalı ilmin inceliklerini öğrenmesi vâciptir. Bunun için selef-i sâlihîn, paraları tanımaya çalışırlardı. Gâyeleri dînlerini ve dünyâlarını muhâfaza idi.
3- Bu parayı verdiği kimse, kalp olduğunu bilerek kabûl ederse; veren yine de vebâlinden kurtulamaz. Çünkü bunu alanın maksadı, kalp olduğunu anlamayan başka bir kimseye vermektir. Böyle bir düşüncesi olmayan, elbette kalp parayı almaz. Böyle bilerek vermekle, ancak verdiği kimse aldanmamış olur. Diğer günahlarda ikisi de müşterektir.
4- Bu gibi kalp paraları bulduğu yerde (imhâ etmek için) almalıdır. Böyle yapan kişi, Rasûlü Ekrem'in;
"Alışverişte, alacağını talep ederken, borcunu edâ ederken kolaylık gösteren kimseye Allâh (c.c.) rahmet eylesin." hadîsi ile amel etmiş olur. Kalp parayı imhâ etmek maksadıyla alırsa, bu duânın bereketi içine girmiş olur. Şâyet kalp parayı başkasına vermek maksadıyla alırsa; bu, şeytandan gelen bir şeydir, bu hadîsin hükmüne aslâ girmez. (İLA 126)

Fazilet Takvimi