ACELECİLİK
Acelecilik, bir şeyi vaktinden evvel elde etmeye çalışmak, düşünmeden ve sabırsızlıkla hareket etmektir. Allâhü Teâlâ Kur'ân-ı Kerîm'inde meâlen "İnsan aceleden yaratıldı..." buyurmuştur. (Enbiya Sûresi, âyet 37) Yani insan, tabiat olarak sabır ve sebatı az ve birçok şeylerin bir an evvel meydana çıkmasını arzu eder bir yaratılışta bulunduğundan sanki (acele)den yaratılmıştır.Acele eden kimse, gâyesine erişemeyince bezginlik ve ümitsizliğe düşer, yahut o kimsede aşın istek meydana gelir ki her iki hâl de makbul değildir. Aceleci kimse şüpheli şeylerden kendini muhafaza edemez. Acelesinden dolayı istediği netice hâsıl olmayınca, beddua eder. Nitekim âyet-i kerîmede meâlen: "İnsan da şerri öyle davet ediyor ki hayra duâ eder gibi, ve insan pek aceleci olmuştur." buyrulmak-tadır. (isra Sûresi, âyet 11) insan, hayra duâ eder gibi şerre duâ veya şerri dâvet eder. Sanki o büyük ecre duâ ediyormuş gibi o elîm azâba duâ eder veya işledikleriyle o azâbı dâvet eyler. Bunun sebebi de insanın pek aceleci olmasıdır.
insan, sonra olacak şeyi vaktinden evvel oluversin ister. Sabır ve tahammül güç gelir de îmân ile sâlih amellere gayret ederek o büyük ecri isteyecek- yerde, acelesinden elîm azaba duâ eder, bir hayır ister gibi ister ve bu suretle kendisine şerri davet etmiş olur. Zira bir şeyi vaktinden evvel acele eden, onun mahrûmiyetiyle cezâlanır. Mü'minler şerre duâ etmemeli, sabır ile hayra duâ etmeli ve salih amellere gayret ile hayra dâvet eylemelidirler.
İnsanın aceleci olması şu mânâyı da ifâde eder: insan peşincidir. Âhireti dünyâda görmek ister, onun için insanların bir çoğu âhireti bırakır da dünyâyı ister, o büyük ecre ehemmiyet vermez,, o elîm azabı hesaba katmaz da bu sûretle kendisine hayır istiyormuş gibi şerri dâvet eder.
Acelenin zıddı, vakar ve ihtiyatla hareket etmektir. îcâb ettiği yerde süratli davranmak acelecilik değildir.
Fazilet Takvimi