MAKBUL BİR TİCÂRET İÇİN

MAKBUL BİR TİCÂRET İÇİN

1- Ticârete başlarken güzel bir niyet ve îtikâda sâhip olmalı. Kazanacağı malı, dünyâda kula muhtaç olmadan yaşamak ve kulluğa vesîle olsun diye kazanmalı.

2- Dünyâ çarşısı kendisini, âhiret çarşısından alıkoymamalı. "Bir kısım erler var ki alışverişleri onları Allâh'ı zikretmekten, namazlarını kılmaktan, zekâtlarını vermekten alıkoymaz"(Sûre-i Nûr, 37)

3- Boş zamanlarında zikre devam etmeli. Çarşıda yapılabilecek zikirler, namazlarımızda tesbihten önce ve sonra okuduğumuz duâlardır. Sahâbe-i kirâmdan Abdullah bin Ömer, Sâlim bin Abdullah, Muhammed bin Vâsi (r.anhüm) bu duâları okumak için çarşıya çıkarlardı.

4- Çok harîs olmamalı. Hz.Fâtih tebeasını imtihan için çıktığında bir bakkala uğrar. Bir batman yağ, bir batman da bal ister. Bakkal yağı verir, balı da komşusundan almasını tavsiye ve ricâ eder. Hz. Fâtih sebebini sorunca; "Efendi, ben bugün sattığım yağ ile çoluk çocuğumun nafakasını kazandım. Ama komşum daha siftah etmedi." der. Hz. Fâtih komşuya gider. Aynı şekilde bir batman yağ ve bal ister. Yağ getirilir, balı komşumdan alıverin, denilir. Bunun üzerine Fâtih; "Yâ Rab! Sana şükürler olsun. Birbirini bu kadar seven ve düşünen bir milletin yapamay- acağı iş ve başaramayacağı dâvâ yoktur" der.

5- Şüpheli şeylerden dahi şiddetle sakınmalı. Bir gün Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'e süt ikram edildi. Peygamberimiz bu sütü hemen içmedi. Sordu, araştırdı, helâl yolla kazanıldığını tespit edince içti ve şöyle buyurdu: "Ben nebîlerin en şereflisiyim. Temiz yemekle, sâlih amel işlemekle emrolundum."

6- Ölçü ve tartıya son derece dikkat etmeli. Kur'ân-ı Kerîm'de meâlen "Cehennemin en korkunç azap deresi, ölçü ve tartıda çalmayı âdet edinenler içindir. Onlar kendilerine ölçtükleri vakit basa basa ölçerler, insanlara ölçtükleri vakit eksiltirler. Bu haksızlığı yapan- lar, büyük bir gün için dirileceklerini zannetmezler mi? O günde bütün insanlar Rabbü'l Âlemîn için kıyam ederler." buyrulmuştur.
(Sûre-i Mutaffifîn, 1-6)

7- Borcu geciktirmemeli.

8- Sattığı şeylere dikkat etmeli.

9- Malı mübâlağa ile medihten ve yeminden sakınmalı.

10- Fâizden şiddetle sakınmalı.

Fazilet Takvimi