ÖŞÜR
Öşür arâzisinden çıkan mahsûlün zekâtına, onda bir (1/10) demek olan "Öşür" denilmiştir. Öşür; âyet, hadîs ve icmâ ile farzdır. "Ey îman edenler, kazandıklarınızın ve arzdan sizin için çıkardıklarımızın temiz (helâllerinden infâk edin (zekât ve öşür verin). Gözünüzü yummadan (sıkılmadan) alıcısı olmadığınız fenasını vermeye yeltenmeyin. Ve bilin ki Allah Ganî ve Hamîddir." (Sûre-i Bakara, âyet 267)Hadîs-i şerîfte şöyle buyuruldu: "Yağmurların, nehir ve çeşme (gibi akar) suların, tarla (içindeki) kaynağın suladığı (arâziden çıkan) şeylerde (1/10) öşür, (dolaba koşulan) hayvanlar ile sulanan (yerden elde edilen) şeylerde ise, yarım (1/20) öşür vardır."
Öşürde, arâzî sâhibinin akıllı, bâliğ, zengin olması şart değildir. Öşürde itibar, arâzi sâhibine değil, arâziyedir. Yâ-nî, mal sâhibi; çocuk, deli veya fakir de olsa öşür ile mükelleftir.
Altın, gümüş, para ve ticâret mallarından, yılda bir defa zekât vermek gerekirken; arâzide yılda kaç mahsûl elde edilirse, hepsinden ayrı ayrı öşür vermek lâzımdır.
Diğer malların zekâtında, malın-paranın, üzerinden bir yıl geçmesi şart olduğu halde, mahsûllerde bir yıl geçmesi îcap etmez.
Ceviz, susam, fındık, fıstık, çam fıstığı, zeytin ve benzeri yağlı maddeler ile pamuk, palamut, pelit, keten tohumu, şeker kamışı, şeker pancarı, çay yaprağı ve benzeri endüstri mahsullerinden öşür verilir.
Çayır, dut yaprağı, fesleğen yaprağı, buğday, mısır, pirinç, nohut, mercimek, bakla, soğan, sarımsak, kavun, karpuz, hıyar, üzüm, incir, elma, armut, şeftali, erik gibi her türlü meyvelerden, yulaf, fiğ, burçak gibi her türlü hayvan gıdasından öşür verilir.
Öşrü verilen üzüm bağının içinde meyve ağaçları olsa veya bağ arasında soğan, sarımsak ekilse, o soğan ve sarımsaktan öşür vermek gerekir. Öşür arâzisi içinde, ekilme-diği halde kendiliğinden çıkan mahsûlden de öşür verilir.
Fazilet Takvimi
Konular
- BELÂLARA SEBEP OLAN KÖTÜ HUYLAR...
- BORÇLARINIZI YAZIYLA KAYIT ALTINA ALIN!
- BORCU, VÂDESİNDE ÖDEMEK VÂCİPTİR
- ÇALIŞIP KAZANMAK
- DOĞRU TÜCCÂR
- HASSA TACİRLERİ
- KAĞIT PARA: KÂİME
- KALP (SAHTE) PARA NE YAPILIR?
- KAPITÜLASYONLAR
- DÜRÜSTLÜĞÜN MÜKÂFÂTI
- SADAKA VERMEKTE ACELE EDİNİZ.
- İNSANLARIN ŞERLİSİ
- HERKESE YAPTIĞININ ECRİ VERİLİR
- HELÂL YOLDAN KAZANMAK İBÂDETTİR
- MAL SEVGİSİ KALBE HAKİM OLMAMALI
- İSLÂM'DA BORÇ ALIP-VERME
- TİCARET AHLAKI
- TİCÂRET ERBÂBINA TAVSİYELER
- Ticarette uzun vadede başarılı olabilmenin sırları
- BİZİ ALDATAN BİZDEN DEĞİLDİR
- İsviçre frangı rakipsiz
- Emlak Vergisi'nde kolaylık...
- Darphane 68 milyon lira kâr etti
- Akbank dan cepten öde
- Firma listesi
- Bütçe Mayıs ayında 2 milyar 835 milyon lira fazla verdi
- Londra'da altın fiyatları geriledi
- Türk elektrik piyasasına giren yabancı yatrımcılar, piyasadan çekiliyor
- Altın Fiyatları Rekor kırdı ,Çeyrek Altın 171 TL !!
- Altın Fiyatları Ne Olacak?